Solomødre

Det er blevet mere og mere almindeligt for dig over 35 at overveje at blive solomor, hvis du ikke har fundet en kæreste eller ægtefælle at stifte familie med. At tage beslutningen om at blive eneforældre og gennemføre en krævende fertilitetsbehandling på egen hånd, indebærer store eksistentielle overvejelser på dine egne og et eventuelt barns vegne. At nå frem til at blive solomor, er samtidig at give slip på drømmen om at få en konventionel familie, og dele forældrerollen med en partner. For de fleste er det en enorm sorg og et stort tab at indse, at den del siger man farvel til – i den mest udbredte normative form, så nogle gange kræver det er stort mentalt arbejde, overhovedet at komme hen til at gå i gang med behandling – eller adoption.

Støtte til at komme igennem den mentale proces inden man går i gang – eller støtte til at gennemgå fertilitetsbehandlingen, når man ikke har en partner, kan være en nødvendighed for nogle. Lige så vigtigt kan det være at finde et netværk af ligesindede, som du kan dele overvejelser, tanker og følelser med. Det er heldigvis blevet nemmere de seneste år at finde meningsfulde grupper på de sociale medier.

Fra 1. januar 2018 blev det tilladt for barnløse at modtage dobbeltdonation, dvs. at både æg og sæd kommer fra donorer.

Det indebærer nye overvejelser omkring det at blive forældre, og at du/I ud over at være eneansvarlig forælder også skal forvalte den problemstilling. Antallet af kvinder/par der har modtaget dobbeltdonation i Danmark er stadig meget lille, fordi lovgivningen er så ny, men nogle fertilitetsklinikker holder infomøder, hvor det er muligt at møde andre i samme situation og diskutere dilemmaerne.